Nadere regel Subsidieverstrekking algemeen
Algemeen
De doelstelling van het subsidiebeleid van de gemeente Valkenswaard kan als volgt geformuleerd worden: “Maatschappelijke organisaties, instellingen en individuen aanvullend en ondersteunend op de eigen inzet zowel fysiek als financieel in staat stellen om met hun activiteiten een bijdrage te leveren aan het realiseren van beleidsdoelen van de gemeente Valkenswaard.”
Het nieuwe subsidiebeleid en algemene subsidieverordening moeten er uiteindelijk in resulteren dat de beoordeling van de subsidieaanvraag geen puur juridisch-financiële beoordeling is. In plaats daarvan moet het gesprek voorop staan waarbij in redelijkheid gekeken wordt naar de noodzaak / toegevoegde waarde van de te subsidiëren activiteiten en de hoogte van de subsidie. Niet historie is bepalend voor subsidieverlening, maar de mate waarin de activiteiten de realisatie van de gemeentelijke beleidsdoelstellingen dienen.
Subsidiabele activiteiten
De activiteiten dienen aan te sluiten bij de speerpunten van beleid als omschreven in de Kadernota Subsidiebeleid en terug te vinden op de website van de gemeente. Ten aanzien van incidentele subsidies geldt bovendien dat alleen activiteiten gesubsidieerd worden die passen binnen een van de vastgestelde Nadere regels.
Wijze van subsidiëren
Voor een subsidie komen activiteiten in aanmerking die in Valkenswaard worden georganiseerd en een vertegenwoordiging van Valkenswaardse bevolking dient aan de activiteit te kunnen deelnemen. Subsidieverzoeken onder de € 150,- worden niet in behandeling genomen. De gemeentelijke subsidie bedraagt maximaal 50% van de begrote subsidiabele kosten. In Specifieke Nadere regels kunnen de voorwaarden waaraan de activiteiten dienen te voldoen nader omschreven worden dan wel op onderdelen worden afgeweken van de algemene beleidslijn.
Reserveringen
Op basis van de verordening is het aanleggen van reserveringen mogelijk. Hiervoor moet toestemming aan het college van B&W worden gevraagd. Bij een aanvraag voor een reservering, mag maximaal 75% van het vrij te besteden eigen vermogen ingezet worden. De looptijd voor reserveringen wordt ingesteld op maximaal vijf jaar. Ook moet er een bestedingsplan onder liggen. Het college heeft de mogelijkheid om hier gemotiveerd van af te wijken. Maatregelen met betrekking tot onderhoud en verduurzaming moeten worden betaald door de eigenaar van het pand.
Procedure voor het aanvragen en uitbetalen van de subsidie
Aanvragen om incidentele subsidie kunnen gedurende het gehele kalenderjaar ingediend worden, maar minimaal 8 weken voor aanvang van de activiteiten. Een eerste of gewijzigde aanvraag voor subsidieverlening voor structurele subsidie wordt voor 1 maart van het kalenderjaar voorafgaand aan het kalenderjaar waarop de subsidieaanvraag betrekking heeft, ingediend. Een vervolgaanvraag voor subsidieverlening voor structurele subsidie wordt voor 1 mei van het kalenderjaar voorafgaand aan het kalenderjaar waarop de subsidieaanvraag betrekking heeft, ingediend. Het college beschikt op een aanvraag om incidentele subsidie binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag. Het college beschikt op een aanvraag om structurele subsidie binnen 26 weken na het verstrijken van de uiterste indieningsdatum voor de aanvragen.
Vaststelling van de subsidie
Tenzij in de Nadere regel of in de verleningsbeschikking anders bepaald, gelden ten behoeve van de vaststelling van de subsidie de bepalingen uit de algemene subsidieverordening. Aanvullend hierop dient bij het verzoek van vaststelling ingeval van een structurele subsidie een bewijsstuk te worden toegevoegd waaruit duidelijk blijkt dat er een kascontrole heeft plaats gevonden waarbij geen afwijkingen zijn geconstateerd.
Inwerkingtreding
De nadere regel d.d. 16-07-2020 wordt met bekendmaking van deze nadere regel ingetrokken. Deze nadere regel treedt in werking op 01-01-2023, zijnde de eerste dag na de datum van bekendmaking. Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders in de vergadering van 19 juli 2022.
secretaris, drs. W.J.S.A. Weeterings MBA,
burgemeester, drs. A.B.A.M. Ederveen