Weerbaar Dommelland Interreg Vlaanderen-Nederland
Klimaatrobuuste inrichting: naar een Weerbaar Dommelland
Belgische en Nederlandse organisaties slaan de handen ineen voor het grensoverschrijdende project Weerbaar Dommelland. De Vlaamse Milieumaatschappij, Waterschap de Dommel, gemeente Eindhoven, stichting Museum Eindhoven, provincie Noord-Brabant, stad Peer, gemeente Pelt en gemeente Valkenswaard werken samen over de grenzen heen aan een klimaatrobuust en veerkrachtig watersysteem in de Dommelvallei.
Wat en waarom?
Het project Weerbaar Dommelland richt zich op het herstel van een robuust en veerkrachtig watersysteem in de stroomgebieden van de Dommel en Warmbeek-Tongelreep in Belgisch en Nederlands Limburg. Dat is noodzakelijk om de impact van klimaatextremen, zoals piekbuien en langdurige droogtes, te beheersen. De toegenomen kwetsbaarheid van de gebieden voor zowel waterschaarste als wateroverlast als gevolg van klimaatverandering en intensief landgebruik benadrukt de noodzaak van een Weerbaar Dommelland.
Het Europese project sluit aan bij de regionale water- en bodemprogramma’s en draagt bij aan een grensoverschrijdende aanpak voor waterbeheer.
Doelstellingen
Creatie van een klimaatrobuust landschap dat in staat is om zowel de beschikbaarheid van water waarborgen als de bescherming tegen wateroverlast te vergroten. Dat omvat het aanbrengen van aanpassingen en systeemwijzigingen in het gehele landschap om een duurzaam en verbonden watersysteem te ondersteunen.
Essentiële bijdrage voor onze natuur
Theo Geldens, wethouder natuur gemeente Valkenswaard. “We zijn heel blij met deze subsidie vanuit het Weerbaar Dommelland project. Dit maakt ons in staat om met alle partners, grensoverschrijdend, effecten van weerextremen zoals piekbuien of langdurige droogtes beter op te vangen.” Vorig jaar werd bekend dat Interreg Vlaanderen-Nederland ook subsidie geeft aan natuurgrenspark De Groote Heide, het prachtige natuurgebied waar Valkenswaard samen met vijf andere gemeenten deel van uitmaakt. Beide subsidies komen het programma Dommelland van Valkenswaard ten goede, waar natuur, recreatie, sport en cultuur met elkaar verbonden worden om het woon- en leefklimaat van inwoners en bezoekers te versterken. Wethouder Geldens: “Op deze manier kunnen wij de komende drie jaar een essentiële bijdrage leveren om onze natuur te verstevigen en robuuster te maken.”
Rol van de Vlaamse Milieu Maatschappij
De VMM speelt een cruciale rol in het Europese project als waterbeheerder die verantwoordelijk is voor de uitvoering van maatregelen aan de waterlopen.
Concreet herstelt de VMM de riviervallei van de Dommel op de grens van Pelt, Hechtel-Eksel en Peer door meanders opnieuw aan te sluiten en de bedding te verhogen. Hierdoor houdt deze het water langer vast in de vallei en wordt het veen hersteld. Ook vergroot deze de buffercapaciteit van (of: optimaliseert) het gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) in Pelt. Zo wordt maximaal ingezet op waterberging om overstromingsrisico’s terug te dringen. Meer over het Interreg project »
Partners
De partners actief in het project vertegenwoordigen een mix van verschillende bestuursniveaus en bevoegdheden.
- Vlaamse Milieumaatschappij (coördinator)
- Gemeente Eindhoven
- Gemeente Pelt
- Gemeente Valkenswaard
- Provincie Noord-Brabant
- Stad Peer
- Waterschap De Dommel
- Stichting Eindhoven Museum
Het project wordt gefinancierd door het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland en loopt vanaf 1 maart 2024 tot en met 28 februari 2027.