Valkenswaard in de Top 10 van verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland
De vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert jaarlijks de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Veel gemeenten werken hard aan toegankelijkheid maar het kan natuurlijk altijd beter. Met de verkiezing wordt het onderwerp onder de aandacht gebracht. “Graag maken we Valkenswaard toegankelijker voor alle inwoners”, vertelt wethouder Bram Bots. “Daarom riepen we inwoners eerder al op om aan te geven wat goed gaat én vooral ook beter kan, zodat we hiervan kunnen leren en iedereen mee kan doen.”
Breng je stem uit op de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland!
Behalve Valkenswaard, maken nog 9 gemeenten kans op de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland: Eersel, Hardenberg, Hengelo, Noordenveld, Oude IJsselstreek, Rotterdam, Sittard-Geleen, Tubbergen en Westerkwartier. Welke gemeente verdient volgens jou de titel? Jouw stem kan meebepalen welke drie gemeenten doorgaan naar de finale. In de finale beslist de vakjury welke gemeente de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland krijgt.
Lees meer over hoe gemeente Valkenswaard werkt aan de toegankelijkheid op de website van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland.
Van 1 tot en met 30 september kan jij je stem uitbrengen op vng.nl/verkiezing.
Over de verkiezing
De verkiezing bestaat uit drie rondes. In ronde 1 kunnen alle Nederlandse gemeenten beoordeeld worden. De 10 gemeenten met de beste beoordeling gaan door naar ronde 2. Alle Nederlanders kunnen dan hun stem op een van deze gemeenten uit brengen. De 3 gemeenten met de meeste stemmen gaan door naar de finale. In de finale bepaalt de vakjury wie de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2024 wint. Ook reiken ze een aanmoedigingsprijs uit aan een van de gemeenten uit de top 10.
Wat is toegankelijkheid?
Toegankelijkheid betekent dat iedereen ergens gebruik van kan maken. Dat betekent dat mensen met een beperking ook dezelfde kansen krijgen om mee te doen. Zodat iedereen kan meedoen op zijn eigen manier. Gemeenten moeten daarom zorgen dat hun voorzieningen voor iedereen toegankelijk zijn. Dit gaat bijvoorbeeld om openbare toiletten, websites of scholen, maar ook over digitale toegankelijkheid zoals websites.