STORM-aanpak voor mentaal welbevinden gestart op Were Di

Op Scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard is op 12 september gestart met STORM. STORM staat voor Strong Teens and Resilient Minds, sterke tieners en veerkrachtige gedachten. Met dit regionale programma stimuleren we samen met diverse partijen de mentale gezondheid van jongeren, om depressie en suïcide bij jongeren te voorkomen. Meer middelbare scholen in de regio Eindhoven en de Kempen gaan hier in het schooljaar 2024/2025 mee starten. 

Landelijk heeft 20% van de jongeren weleens last van sombere periodes. Sommige jongeren weten niet goed hoe ze over hun mentale klachten moeten praten. Ze zwijgen over hun gevoelens, waardoor negatieve emoties op andere manieren zichtbaar worden. Bijvoorbeeld in slechtere schoolresultaten, lichamelijke klachten en/of alcohol- en drugsmisbruik. 

“Met de STORM-aanpak leren jongeren dat zij zelf invloed hebben op hun (negatieve) gevoelens. Ze leren hun negatieve gedachten uit te dagen en meer positieve gedachten op te roepen”, legt Sebastiaan Marechal, Conrector van Were Di uit. “We vinden het als school belangrijk dat onze leerlingen goed in hun vel zitten. Zodat jongeren niets in de weg staat om zich te kunnen ontwikkelen tot gezonde volwassenen. Dit regionale programma helpt hierbij.”

Waardevolle samenwerking 

STORM in de regio Eindhoven en de Kempen is een samenwerking tussen GGD Brabant-Zuidoost, GGzE, scholen en 13 gemeenten, waaronder Valkenswaard. 
“Het is een meerwaarde dat we gezamenlijk en met verschillende partijen de mentale gezondheid van jongeren aandacht geven”, geeft wethouder Rens Pijnenburg van gemeente Valkenswaard aan. “Were Di staat dichtbij jongeren, het is fijn dat zij betrokken zijn en hiermee aan de slag gaan om jongeren te helpen.”

Over de STORM-aanpak

De STORM-aanpak bestaat uit verschillende onderdelen en start in het eerste leerjaar:

  • Jongeren leren wat mentale gezondheid is en hoe ze dit bij zichzelf kunnen herkennen. Ze leren ook bij wie ze terecht kunnen als ze niet lekker in hun vel zitten. Medewerkers van de GGzE geven deze lessen over mentale gezondheid. 
  • Tegelijk worden docenten extra getraind in het herkennen van signalen van somberheid bij jongeren. Ze krijgen ook concrete handvatten hoe ze hierover in gesprek kunnen gaan met de jongeren. 
  • De GGD Brabant-Zuidoost neemt vragenlijsten af bij alle leerlingen in het eerste leerjaar, om beginnende somberheid en suïcidale gedachten op te sporen. Als een jongere aangeeft dat het niet goed met hem/haar gaat, vindt een gesprek plaats op school met de GGD.
  • Leerlingen die aangeven negatieve gedachten te hebben, niet lekker in hun vel zitten of onzeker zijn, krijgen op school de groepstraining Op Volle Kracht. Deze training stimuleert zelfvertrouwen, weerbaarheid en veerkracht.