Pre-mantelzorgwoning
Sinds 2014 bestaat er een landelijke regeling die het mogelijk maakt om op het terrein van de hoofdwoning een mantelzorgwoning te bouwen. Dit kan in veel gevallen vergunningsvrij. Een mantelzorgwoning wordt bewoond door de persoon die zorg nodig heeft óf mantelzorg verleent. Er moet dan wel worden aangetoond dat er zorg nodig is, door middel van een medische verklaring van bijvoorbeeld een huisarts. De gemeente Valkenswaard maakt het nu ook mogelijk om al in elkaars nabijheid te gaan wonen, voordat er daadwerkelijk zorg nodig is.
Wat is een pre-mantelzorgwoning?
Een pre-mantelzorgwoning is – net als een mantelzorgwoning - een zelfstandige woning op het terrein van een andere woning. Het verschil is dat u er al mag gaan wonen vóórdat u mantelzorg nodig heeft. U kunt alvast dichtbij uw naaste(n) gaan wonen van wie u later mantelzorg gaat ontvangen. Het is andersom ook mogelijk dat uw naaste(n), in úw nabijheid komen wonen. Hiermee kunt u zich alvast voorbereiden op het moment dat u daadwerkelijk mantelzorg nodig heeft.
- U kunt een pre-mantelzorgwoning in de tuin laten plaatsen.
- Ook kunt u een aanbouw aan het huis laten bouwen.
- Een derde mogelijkheid is om een garage of ander bestaand bouwwerk om te bouwen tot pre-mantelzorgwoning.
Voor wie is het bedoeld?
In de pre-mantelzorgwoning mag één persoon wonen of één gezin van maximaal twee personen. Zowel de toekomstige zorgontvanger, als de toekomstige mantelzorger kan in de pre-mantelzorgwoning wonen. Ten minste een van de twee toekomstige zorgontvanger(s) moet 60 jaar of ouder zijn. Ook moet er een sociale relatie zijn tussen de toekomstige mantelzorger en zorgontvanger. Vaak gaat het om een familierelatie, bijvoorbeeld tussen ouder en kind. Maar ook een andere intensieve sociale band, zoals die tussen vrienden of kennissen is mogelijk. U moet deze dan wel goed kunnen onderbouwen en aantonen. De pre-mantelzorgwoning is niet bedoeld voor huisvesting aan een willekeurige derde die geen woonruimte heeft.
Leeftijdsgrens en duur
De gemeente hanteert een leeftijdsgrens van 60 jaar en ouder. Er hoeft niet te worden aangetoond dat er binnen een aantal jaar een zorgbehoefte wordt verwacht. De gemeente wil hiermee stimuleren dat inwoners tijdig op de zorgbehoefte kunnen anticiperen. Er hoeft dan minder geregeld te worden op het moment dat de mantelzorgbehoefte daadwerkelijk ontstaat. De omgevingsvergunning wordt voor de duur van de pre-mantelzorgrelatie verleend en kan gemakkelijk overgaan in een mantelzorgsituatie, zodra er een zorgbehoefte ontstaat.
Hoe werkt de aanvraag?
- U heeft een omgevingsvergunning nodig voor een pre-mantelzorgwoning op eigen terrein. Deze kunt u aanvragen via het Omgevingsloket.
- Bekijk de volledige beleidsregels en voorwaarden die gelden voor een vergunning pre-mantelzorgwoningen. Hierin is ook te lezen welke informatie en stukken bij de aanvraag moeten worden bijgevoegd.
- Eén van de stukken die bij de aanvraag moet worden gevoegd is een door u ingevulde en ondertekende verklaring.
- Voor het in behandeling nemen, afhandelen en beschikken van een aanvraag moet u leges betalen volgens de legesverordening.
Extra informatie
- Een pre-mantelzorgwoning is geen permanente woning en krijgt daarom een eigen huisnummer met de nadere aanduiding (pre-)mantelzorgwoning.
- Pre-mantelzorgwoningen tellen niet mee bij het bepalen van de WOZ-waarde. Uitzonderingen hierop zijn:
- Pre-mantelzorgwoning die aangebouwd zijn aan de hoofdwoning.
- Een verbouwd bijgebouw.
- Als de pre-mantelzorgsituatie eindigt, zonder voortzetting van mantelzorg in een vergunningsvrije mantelzorgwoning, mag de pre-mantelzorgwoning niet langer gebruikt worden als woning. U hoeft de woning niet af te breken, maar u moet de keuken en badkamer wel verwijderen.
Vragen
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer (040) 208 3444 of per mail via gemeente@valkenswaard.nl.