Opgavenkapstok

Ambitie vraagt om integrale, pragmatische aanpak

Om de ambitie te realiseren is en blijft een integrale aanpak noodzakelijk. Het uitvoeringsprogramma is een synergetisch geheel en geen lijst waaruit willekeurige opgaven geselecteerd kunnen worden. De prachtige natuur in en om Valkenswaard is kwetsbaar en bescherming en versterking zijn noodzakelijk. Onze natuur is op dit moment bovendien nog relatief klein en versnipperd. We willen de kwaliteiten van onze natuur verbeteren. Dat doen we door verbindingen te maken, natuur te ontwikkelen, soms bestaande flora weg te halen om ruimte te maken.  

Participatie

Inwoners en ondernemers zijn actief betrokken via participatiesessies. Er zijn veel ideeën, plannen en visies opgehaald en besproken. Ook is gekeken naar (financiële) haalbaarheid, korte en lange termijnplannen en zijn er voorwaarden benoemd. De Opgavenkapstok laat zien welke projecten per deelgebied in welke fase opgepakt worden

pdf van het programma

Toelichting type en fasering

Tijdens het participatietraject zijn veel ideeën, plannen en visies opgehaald. Een aantal ideeën is concreet en kan op korte termijn worden opgepakt. Andere plannen moeten worden onderzocht op (financiële) haalbaarheid. Daarbij zijn voorwaarden benoemd in het proces. Voorwaarden om rekening te mee te houden wanneer projecten tot uitvoering komen. Om deze overzichtelijk te maken is het uitvoeringsprogramma opgedeeld in drie types:

  • Project:
    De opgaven zijn in lijn met de startnotities en dermate concreet uitgewerkt dat een project gestart kan worden. Hier is budget voor beschikbaar, of dit project kan gekoppeld worden aan een reeds lopend of gepland project of programma.
  • Nader onderzoek: 
    De opgaven zijn in lijn met de startnotitie maar nog weinig concreet. Een nader onderzoek moet inzicht geven in de meest geschikte wijze van invulling. De resultaten worden voorgelegd aan de gemeenteraad voor besluitvorming.
  • Verkenning: 
    De opgaven zijn abstract, vernieuwend of liggen niet in lijn met de startnotities. Verkenning met (financiële) haalbaarheid moeten worden uitgezocht. De resultaten worden voorgelegd aan de gemeenteraad ter besluitvorming.

Daarnaast is er onderscheid gemaakt tussen projecten die opgepakt worden tot 2026 (fase 1) en maken we een doorkijk naar de periode 2026-2030 (fase 2). 

Hoe verder?

Bij duurzame gebiedsontwikkeling zoeken we naar een optimaal resultaat, waarbij ieders belangen worden meegewogen. Bij de uitwerking van de projecten gaan we – onder begeleiding van een gespecialiseerd bureau – met partners, ondernemers en inwoners aan de slag. Het bereiken van consensus en het vinden van het optimale resultaat staat centraal. Hoe we dat precies gaan doen en in welke vorm, dat wordt later bekend. 

Ook zorgen we ervoor dat iedereen gelegenheid krijgt om zijn of haar plannen kenbaar te maken aan de gemeente. We kijken daarbij naar kansen in recreatie en economie met behoud en versterking van natuur. Wanneer we recreatie reguleren op een bepaalde plek, kan natuur geconcentreerd worden op een andere plek. Deelprojecten worden onderzocht op haalbaarheid en uitvoerbaarheid.