Omgevingsvisie

Hoe blijft Valkenswaard ook in 2040 een fijne en leefbare plek om te wonen, werken, en ontspannen? In de omgevingsvisie staan de doelen en keuzes voor alle zaken die ruimte vragen in onze leefomgeving. Van woningen, bedrijven, wegen en groen tot cultuurhistorie, klimaat en goede voorzieningen.

De raad heeft nog enkele punten op de i gezet. In de visie staat dat Valkenswaard voor woningbouw focust op transformatie van bedrijfsgebouwen en inbreiding. Toegevoegd is dat de gemeente ook zal onderzoeken waar uitbreiding mogelijk is. Daarnaast heeft de raad de ambitie opgenomen als gemeente te groeien en zo aan te sluiten bij de regionale schaalsprong. Ook is afgesproken bij Omgevingsvisie 2.0 te kijken welke ‘groennorm’ het beste bij Valkenswaard past (een meetlat voor bomen, groenstroken en parken in wijken). Bij alle activiteiten is het uitgangspunt: duurzaam en klimaatbestendig. Oftewel circulair, energieneutraal en in evenwicht met de omgeving waar mensen, planten en dieren samenleven. Met deze laatste aanpassingen is de visie officieel gepubliceerd.

Waarom een omgevingsvisie?

Valkenswaard heeft ambities en staat voor grote opgaven. De omgevingsvisie geeft antwoord op de vragen: Hoe willen we dat gemeente Valkenswaard er in de toekomst uitziet? Wat betekent dit voor de kernen Borkel en Schaft, Dommelen en Valkenswaard? Waar moeten we aan werken en hoe doen we dat? De omgevingsvisie beschrijft met welke opgaven we komende jaren aan de slag gaan. Samen met onze inwoners, ondernemers en partners. Met als doel een mooier, gezonder en veiliger Valkenswaard.

Elke gemeente maakt een omgevingsvisie in verband met de Omgevingswet. Dat geldt ook voor alle provincies en het Rijk. De omgevingsvisie toont de samenhang van verschillende onderdelen van de leefomgeving. Bijvoorbeeld: ruimte, water, milieu, natuur, landschap, gezondheid, mobiliteit en cultureel erfgoed.

Wie zijn betrokken?

De gemeente maakt de omgevingsvisie niet alleen. Voor visie 1.0 hebben veel mensen meegedacht of een reactie gegeven. Zoals vertegenwoordigers van wijken, maatschappelijke organisaties, ondernemers, belangengroepen, natuurorganisaties, veiligheidsdiensten, buurgemeenten en regio partners. Het proces is nog niet klaar. In een volgende versie van de omgevingsvisie komen gebiedsgerichte keuzes. Ook daarvoor worden inwoners, ondernemers en organisaties betrokken.

In elke fase raadplegen we inwoners en ondernemers via een digitale enquête. Daarnaast gaan we in gesprek tijdens bijeenkomsten. Zo toetsen we steeds de inhoud van de (concept) omgevingsvisie.

Wat is de planning?

  1. Nog te doen: 2027

    Vaststellen omgevingsvisie 2.0 door de raad

  2. Nog te doen: Eind 2024

    Start proces omgevingsvisie 2.0

  3. Afgerond: September 2024

    Vaststellen omgevingsvisie 1.0 door de raad

  4. Afgerond: Februari / Maart 2024

    Omgevingsvisie ter inzage. Toetsing van de visie in bijeenkomst met inwoners

  5. Afgerond: Eind 2023

    Toetsing ontwerp omgevingsvisie bij overheden en stakeholders

  6. Afgerond: September 2023

    Toetsing van de visie via digitale inwonersenquête (flitspeiling)

  7. Afgerond: Vanaf juni 2023

    Opstellen concept omgevingsvisie

  8. Afgerond: Midden 2023

    Werksessie met experts, raad, beleidsmedewerkers

  9. Afgerond: Begin 2023

    Herstart en opstellen omgevingsvisie

  10. Afgerond: Begin 2021

    Werksessies en enquête over keuzes en dilemma’s

  11. Afgerond: Eind 2020

    Koersdocument vastgesteld door de raad

  12. Afgerond: 2018 - 2021

    Interviews, enquêtes en bijeenkomsten met raad, stakeholders, beleidsmedewerkers, inwoners

  13. Afgerond: 2018

    Opstellen Koersdocument t.b.v. Omgevingsvisie