Gebruiksmelding brandveilig gebruik
Wat is het?
Voor de veiligheid van mensen is het belangrijk dat een verblijfsruimte voldoet aan de voorschriften in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Voor risicovolle ruimten, zoals een basisschool of zorgcentrum, gelden extra eisen aan de brandveiligheid. In sommige gevallen is een gebruiksmelding voor brandveilig gebruik voldoende. Bijvoorbeeld voor een huis waar kamers worden verhuurd, of een bouwkeet.
- Kijk voor meer informatie over een gebruiksmelding in paragraaf 6.1.2 en 6.2 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
Bij een niet-woongebouw is een gebruiksmelding alleen nodig als er meer mensen tegelijk aanwezig kunnen zijn dan het aantal dat in tabel 6.6 staat. Als een gebouw (of een deel ervan) verschillende functies heeft, tel dan de mensen bij elkaar op. De gebruiksfunctie met het laagste aantal toegestane personen bepaalt of er een melding moet worden gedaan.
Melding voor terreinen
Ook voor plekken waar veel mensen bij elkaar komen, doe je een gebruiksmelding. Denk aan evenemententerreinen, campings en jachthavens.
- Kijk voor meer informatie in het Besluit voor brandveilig gebruik en basishulpverlening op overige plaatsen (Bbgbop).
Hoe werkt het?
Een gebruiksmelding doe je vóór de feitelijke ingebruikname van een verblijfsruimte. Je laat de gemeente weten welke voorzieningen aanwezig zijn om de ruimte op een brandveilige manier te kunnen gebruiken. Dit doe je via het Omgevingsloket.
Geef aan of je de aanvraag doet als particulier of als ondernemer. Je krijgt dan een aanvraagformulier op maat. Dit vul je in en bijlagen voeg je toe. Zijn de gegevens compleet, dan ontvang je een ontvangstbevestiging. Hierin kan de gemeente voorwaarden stellen aan brandveilig gebruiken van het gebouw. Aan deze voorwaarden moet je je houden. De brandweer houdt regelmatig controle.
Wat moet ik doen?
In het kort de stappen:
1. Check of je een melding moet indienen. Ga naar het Omgevingsloket.
2. Verzamel de nodige gegevens, waaronder plattegronden, vluchtroutes en blusmiddelen (zie artikel 6.8 van het Bbl).
3. Dien de gebruiksmelding minimaal 4 weken voor ingebruikname in.
4. Je melding wordt in behandeling genomen; binnen 4 weken krijg je antwoord.
5. Als de gegevens compleet zijn, ontvang je een ontvangstbevestiging per mail.
6. Is je gebruiksmelding niet compleet? Dan krijg je een bericht waarin is aangegeven wat je nog moet aanleveren.
Let op! Het gebruik moet wel een legale situatie zijn. Is dit niet het geval, dan moet eerst de benodigde omgevingsvergunning(en) worden aangevraagd en verleend.
Wat kost het?
Een gebruiksmelding doen is gratis. De behandeling van een vergunningaanvraag kost geld. Die kosten noemen we leges. Je vindt een tarieventabel in de legesverordening.
Om een gebouw brandveilig te kunnen gebruiken, neem je maatregelen die voldoen aan de brandvoorschriften. Gaat het om meer risicovolle bouwwerken, dan doe je ook een melding via het Omgevingsloket.