Erven Plus 4.0 van start gegaan: Meer biodiversiteit op Brabantse erven
Erven Plus is een project van Brabants Landschap, Orbis, Brabantse gemeenten en lokale natuurverenigingen. Al sinds 2016 brengt ErvenPlus verandering in de trend van nette, versteende Brabantse erven. Het project zorgt voor verbetering van het leefgebied van erfbewonende soorten zoals zwaluw, mus, uil en vleermuis. Deze soorten vinden hun voedsel en nestplaatsen op erven en het aangrenzende boerenland. ErvenPlus4.0 geeft vervolg aan deze aanpak in 23 gemeenten. Ook de gemeente Valkenswaard doet weer mee.
De afgelopen tientallen jaren werden boerenerven steeds 'netter' en meer verhard voor machines en gebouwen, of gewoon voor het gemak van weinig onderhoud. Dat had negatieve gevolgen voor vogels en andere dieren.
ErvenPlus neemt maatregelen om het leefgebied van deze soorten te verbeteren. Bestaande erven krijgen dankzij het project een plus voor meer biodiversiteit. Bovendien maakt de streekeigen beplanting het buitengebied aantrekkelijker.
In de vorige ronde van ErvenPlus zijn speciale erfscans uitgevoerd op 510 erven en is meer dan 35.000 m² meerjarig zaaigoed beschikbaar gesteld, naast 500 laanbomen, bijna 1.200 hoogstamfruitbomen en 200 knotwilgen. Verder zijn meer dan 2.900 nestkasten, muizenruiters en steenuilvriendelijke drinkbakken geleverd.
Meedoen met Ervenplus
Lijkt het je wat om meer natuur rondom je erf te realiseren? Dan is het Project ErvenPlus iets voor jou! Om in aanmerking te komen voor het project dien je aan onderstaande eisen te voldoen.
- Je moet in het buitengebied wonen
- Je moet bereid zijn om zelf zorg te dragen voor de ontvangen materialen (nestkasten, beplanting en overige), en deze minstens vijf jaar lang in stand te houden
- Je mag geen inrichtingsverplichting op het erf hebben
Ja ik meld me hier aan voor ErvenPlus
Kan er ook iets buiten ’t erf?
Naast ErvenPlus, zijn er ook voor grotere percelen in het buitengebied regelingen om die te biodiverser te maken. Bijvoorbeeld de Stimuleringsregeling Landschap voor agrariërs of inwoners van het buitengebied. Deze regelingen dragen bij aan het landelijk streven naar 10% ‘groenblauwe dooradering’. Dat is het creëren van groene en blauwe linten in het landschap door bijvoorbeeld heggen, houtwallen, (knot)bomen en poelen. Het Groenloket Brabant geeft meer informatie over de mogelijkheden.