De Groote Meer

Aanpak herstel De Groote Meer 

Binnenkort gaat de gemeente Valkenswaard aan de slag met het herstel van De Groote Meer. De Groote Meer is een voormalig ven ten noorden van Valkenswaard. Het ven maakte oorspronkelijk deel uit van een aaneengesloten natuurgebied met bos en heide, waarin meerdere vennen met elkaar verbonden waren. 

Informatiewandeling goed bezocht

Op vrijdag 31 januari vond er een informatiewandeling plaats voor inwoners. De wandeling was goed bezocht: ruim 30 geïnteresseerden waren aanwezig. Bosgroep Zuid Nederland en de gemeente gaven uitleg over het herstel en de natuurontwikkeling in dit gebied. Ook werden de ontwerptekeningen getoond. Ben je benieuwd? Onderaan deze pagina vind je de tekeningen.

Over De Groote Meer

Afbeelding van de plannen met het groote meer
Klik op de afbeelding om te vergroten

Wat is er aan de hand met dit ven?

De afgelopen jaren is het ven steeds meer drooggevallen en begroeid geraakt. Ook is er een dikke sliblaag ontstaan op de bodem van het ven. Deze sliblaag is voedingsrijk waardoor bepaalde plantensoorten zijn gaan overheersen en andere soorten geen kans hebben om te groeien. We willen dit ven zo ontwikkelen, dat we de biodiversiteit (het totaal aan planten en dieren) bevorderen en de natuur behouden. Daarnaast zal de beoogde herontwikkeling bijdragen aan de opgave om extreme neerslag te kunnen opvangen. 

Wat gaan we doen? 

Het project is op dit moment nog in voorbereiding. Wel zijn we al gestart met verkennende onderzoeken. Zo is gekeken naar de huidige samenstelling van de bodem, de hoeveelheid slib en de kwaliteit van het slib. Dit onderzoek is nodig om te bepalen of het slib moet worden afgevoerd, of kan worden hergebruikt binnen de gemeente. Daarnaast is er een eco-scan uitgevoerd om te onderzoeken of er plant- en diersoorten voorkomen waar we rekening mee moeten houden. De onderzoeken wezen uit dat er geen belemmeringen waren voor de uitvoer van dit project. Een derde onderzoek, was nodig om een locatie te bepalen voor het verwerken van het niet vervuilde slib. Dit onderzoek loopt nu nog. Op dit moment worden de inrichtingstekeningen voor het gebied gemaakt en wordt een bijeenkomst voor inwoners voorbereid. Naar verwachting starten we in het najaar van 2025 met de uitvoeringswerkzaamheden.

Ter voorbereiding van dit project, gaat Bosgroep Zuid Nederland in de week van 17 februari aan de slag met het opschonen van de oevers. Dat betekent dat enkele planten weggehaald worden, om ruimte te bieden aan andere plantsoorten en zo de biodiversiteit te vergroten.

Meer informatie 

Logo - Weerbaar Dommelland - Interreg Vlaanderen-Nederland gefinancierd door de Europese Unie

De aanpak van De Groote Meer wordt mogelijk gemaakt door Weerbaar Dommelland Interreg-Vlaanderen. Kijk voor meer informatie op: Weerbaar Dommelland Interreg Vlaanderen-Nederland | Valkenswaard

Houd voor meer informatie en de actuele ontwikkelingen deze pagina in de gaten.

Veelgestelde vragen

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen tijdens de wandeling. Heb je nog een andere vraag? Laat het ons weten en mail naar daan.van.grieken@valkenswaard.nl.

Waarom laten we niet al het regenwater vanuit het nieuwe riool op de Eindhovenseweg direct naar De Groote Meer stromen?

We doen dit niet, omdat het regenwater dat op straat valt minder schoon is dan regenwater dat direct in het gebied valt. Het regenwater op straat bevat extra voedingsstoffen, wat de kans op blauwalg vergroot bij warm weer. Daarom laten we dit water liever in de bodem trekken. De runsloten in de Kleine Meer zijn hiervoor beter geschikt. Runsloten zijn smalle watergangen die worden gebruikt om overtallig water af te voeren. Deze runsloten hebben geen dichte bodem, waardoor het water sneller in de grond wordt opgenomen als de grondwaterstand het toelaat.  Dit helpt om het waterpeil te reguleren en voorkomt wateroverlast.

Komt er een verbinding tussen De Kleine Meer en De Groote Meer?

Nadat we de werkzaamheden aan De Groote Meer hebben afgerond, beginnen we met het ontwerp voor een verbinding tussen de twee vennen. We kijken onder andere naar de mogelijkheid om deze verbinding onder het fietspad te leggen tussen de Beukenlaan en de Merendreef. 

Mogelijk ligt er nog een oude ‘duiker’ (een buis of koker bedoeld om water door te laten) in het bos tussen De Kleine Meer en De Groote Meer. Omdat we de exacte locatie niet weten en deze niet meer werkt, hebben we besloten hier geen verder onderzoek naar te doen.

Wanneer wordt het gebied rondom de Groote Meer opgeschoond?

Na 17 februari start Bosgroep Zuid Nederland met het opschonen van het gebied rond De Groote Meer. Hierbij worden enkele planten weggehaald, om ruimte te bieden aan andere plantsoorten en zo de biodiversiteit te vergroten. Dit doen we ter voorbereiding op de werkzaamheden in het najaar.

Worden de werkzaamheden dit jaar afgerond?

Bij de uitvoering van de werkzaamheden, zijn we afhankelijk van de grondwaterstand. Als de grondwaterstand te hoog is, dan schuiven de werkzaamheden op. We hopen alle werkzaamheden in 2025 af te ronden.

Waarom worden de baggerwerkzaamheden uitgevoerd in het najaar?

Dit is ten behoeve van de dieren in het gebied. In deze periode is de verstoring voor dieren het kleinst. Dit is buiten het broedseizoen van vogels. Daarnaast heeft een groot deel van de amfibieën (bijvoorbeeld padden en salamanders) in deze periode een overwinteringsplaats buiten het water opgezocht. 

Wat gebeurt er met de vissen in De Groote Meer?

De Groote Meer is verschillende jaren drooggevallen. Hierdoor is de kans klein dat er vissen aanwezig zijn. Als we toch vissen aantreffen, dan zullen deze zoveel mogelijk worden gevangen en verplaatst.