Aanhoudende regenval en hoge grondwaterstand veroorzaken sterfte van bomen

In de afgelopen maanden heeft onze regio te maken gehad met extreme regenval en een uitzonderlijk hoge grondwaterstand. Hierdoor stonden veel bossen en landerijen langdurig vol water, wat grote gevolgen heeft voor de gezondheid van de bomen. Als boomwortels langdurig onder water staan kunnen ze afsterven doordat er geen zuurstofuitwisseling kan plaatsvinden. Ook belemmerd dit de opname van mineralen en andere essentiële voedingsstoffen, waardoor veel bomen sterk verzwakken en uiteindelijk afsterven.

De bomen die getroffen worden, vertonen vaak symptomen van stress, zoals bladverlies, verkleuringen en verminderde groei. Helaas zijn er ook al diverse gevallen van bomen die volledig zijn gestorven. Ziekten en plagen krijgen een grotere kans bij verzwakte bomen en ook wortelrot vormt een serieuze bedreiging. Dit kan op termijn ook gevolgen hebben voor de veiligheid in bijvoorbeeld parken en langs wegen.

Wij vragen inwoners om alert te zijn op bomen in hun omgeving. Mocht u zieke of dode bomen signaleren, dan verzoeken wij u dit te melden via groen@valkenswaard.nl. Op deze manier kunnen we de situatie nauwlettend in de gaten houden en actie ondernemen om mogelijke risico’s te beperken. Dode bomen in woonwijken gaan we indien nodig vervangen door bomen die beter bestand zijn tegen de verschillende extreme weersomstandigheden!

Onze gemeente werkt nauw samen met bosbeheerders en deskundigen om de schade zoveel mogelijk te beperken en waar mogelijk herstelmaatregelen te nemen. Dit is echter een langdurig proces. We willen iedereen vragen om begrip te tonen voor de uitdagingen die deze uitzonderlijke weersomstandigheden met zich meebrengen. Indien u vragen heeft kunt u altijd mailen met groen@valkenswaard.nl.